갈비탕 : Galbi Tang

대전 갈마동 갈비탕 2015 늦겨울 홈셰프 맛집 순례

소의 갈비부위를 오랜시간 (개인, 업소마다 차이가 있슴) 우려낸 뒤에 국간장과 소금에 기반한 양념을 하며, 식성에 따라, 주방장의 레시피에 따라 당면이 들어 있는 경우가 많습니다.
대전시 서구 갈마동 2015년 11월경 냉면 전문점에서 갈비탕이 메뉴에 추가 되었기에 도전 해보았던 기록입니다.




맑은 육수인데 뭔가 위화감이 들었습니다.
시식 결과는…힘 들었습니다.
냄새를 못 잡았더군요. 개시 초기여서 그랬는지 모르겠지만, 맛있게 제공 되는 냉면에 기대감이 너무 커서 그랬는지 모르겠습니다만…
대전 갈비탕 냉면집 갈비탕



갈비의 양은 훌륭했습니다만, 그 이후로는 다시 주문 한 적이 없습니다.
냄새 남!
아직 메뉴에는 있더군요.

아래 레시피로 만들어 먹는 것이 더 좋을 것 같다는 느낌입니다.
☆2019년 현재 이미 7년전 식당구경이었고, 갈비탕과 곰탕의 차이가 있다고 해도
참으로 비교가 되는 맛이었습니다. 참고하세요.
2013년경기도 광주 나주식 곰탕

How to make GalbiTang(Beef Rib Soup)

Ingredients
1 1/3 lb Beef Rib, 1/3 Korean white radish, green onion, garlic, 1 tbsp soy sauce, salt, black pepper, 14 cups broth

Method
1.Cut the ribs into pieces 1 2/3″ long and score them at 1/3″ intervals. Halve the white radish lengthwise.
2.Fly the beaten, salted yolk and white of egg separately into sheet and cut into thin strips. Chop the green onion and garlic finely.
3.Boil the ribs radish with 30 cups of water in a large pot. Remove the radish from the broth when cooked and simmer the ribs for about 2 hours until very tender.
4.Take the ribs out of the broth and slice the radish thinly. Then mix the ribs and radish with the soy sauce, black pepper, sesame oil, green onion and garlic.
5.Cool the broth and skim off excess fat from the top.
6.Put the seasoned ribs and radish into the broth and bring to a boil again. Season with black pepper and salt.
7.Check the seasoning and place the beef rib soup in each bowl. Garnish with egg strips.

대전은 7~80년대 한밭식당의 설렁탕맛을 재현하라!!!
대형 깍두기… 죽기 전에 다시 먹고 싶습니다. ㅜㅜ